DanskEnglish

Sofias Bro i Helsingborg: Nyt arkitektonisk broprojekt til Bladt

16-03-2017

Bladt Industries kan nu skrive endnu et spændende broprojekt på CV’et. Denne gang drejer det sig om en gangbro kaldet ”Sofias Bro” med placering i den smukke slotspark tilhørende Sofiero Slot i Helsingborg, Sverige. Projektet er udbudt af Helsingborg Arena & Scen AB.

”Den dobbeltkrumme bro har et spænd på 56,8 m og en bredde på 2,6 m. Den er tegnet som en ren stålbro, og med sin kunstneriske udformning viser den virkelig stålets mange egenskaber og fleksibilitet. Det er en let og luftig konstruktion, der skulpturelt pryder landskabet, men det at den krummer i to retninger gør den ekstra kompliceret at konstruere. Der er mange buer, der skal passe sammen med en meget lille tolerance, så rækværk, håndlister og det endelige udtryk får den perfekte finish,” udtaler Kim Bringsjord, divisionsleder i Infrastruktur, Bladt Industries.

Det svære løft
Sofias Bro skal spænde over en dyb kløft i slotsparken ved Sofiero Slot og kommer til at forbinde to områder, hvor mange mennesker færdes dagligt. Efter sigende har broen været et ønske fra den svenske kongefamilie i mere end 100 år.

”Udover at konstruere en helt unik bro ligger der også en anden spændende opgave i projektet. Broen skal nemlig løftes på plads i et enkelt løft i et kompliceret terræn, hvor det er vigtigt, at træerne ikke bliver beskadiget i forbindelse med montering af broen. Når vi er færdige med at installere broen, skal man i øvrigt ikke kunne se, at vi har været i parken,” fortæller Søren Nielsen, Department Manager i Infrastruktur, Bladt Industries videre om projektet.

Kompliceret arkitektur
Sofias Bro er tegnet af danske DISSING+WEITLING architecture, som er verdenskendt for deres smukke brodesigns. Sammen med COBE architects udgør de desuden den ene halvdel af arkitektteamet på den prisbelønnede bro ved den nye Køge Nord Station, som Bladt Industries netop er i gang med at producere.

Gennem årene har Bladt Industries været hovedentreprenører på en lang række spændende broprojekter både i Danmark, Norge og Sverige. I 2016 konstruerede virksomheden en unik 336 meter lang bro, som nu er bindeled mellem Panum Instituttet og den omkringliggende bydel i København. I 2014 lagde Bladt sidste hånd på den teknisk komplicerede svingbro Skansebroen i Trondheim, Norge – en fodgængerbro, der forbinder to havneområder og samtidig åbnes flere gange dagligt for bådpassage til Trondheim Havn.

”Vi er i Bladt Industries stolte af og begejstrede over at have vundet opgaven, der endnu engang giver os mulighed for at vise, hvilke stærke kompetencer vores virksomhed ligger inde med, når der skal bygges arkitektonisk smukke, men komplicerede stålbroer. Samtidig passer projektet rigtigt godt ind i vores målrettede strategi om at markere os på det svenske/nordiske marked for komplicerede stålkonstruktioner,” siger Søren Nielsen.

 Virksomheden har i dag godt 30 broer på referencelisten.